Bu Blogda Ara
Likya Yolundaki Antik Kentler
1- Pınara
Fethiye yakınlarındaki Likya antik kenti. Fethiye'ye 45 km. mesafede bulunan Minare Köyü
yakınında bulunmaktadır. Likya dilinde "Pinale" veya "Pinara" yuvarlak anlamına gelmektedir. Mitolojiye göre Xanthos'un nüfusu çok artınca yaşlılardan bir grup kentten ayrılarak Kragos Dağı'nın eteklerinde yuvarlak biçimli bir tepe üzerinde Pinara kentini kurmuşlardır. Pinara Lykia birliği kentleri arasında 3 oya sahip olan yerleşimlerden biridir. Bu da kentin döneminde önemli bir konuma sahip olduğunu göstermektedir. Geride ki kalıntılarda bu görüşü doğrulamaktadır. Kent ile ilgili kayıtlar yetersizdir.
2-Muğla ilinin Fethiye ilçesi Dodurga ve Boğaziçi köyleri yakınındakiLikya antik kentidir. Kurulduğu günümüzde tarih tam olarak bilinmemektedir. Kent Roma döneminde ilerleme kaydetmiştir. Kente Fethiye'den Kaş yönüne doğru ilerlerken Eşen beldesini geçip Fethiye-Kaş karayolundan yedi kilometre kadar içeride bulunan Dodurga köyüne giderek ve bu köyden de batı tarafındaki tepelere doğru uzanan yol üzerinden 2,5 kilometre ilerleyerek ulaşılabilir. Sidyma kentinin güneybatı tarafında birçok devirde kullanılmış 9 metre yüksekliğinde bir mezar yapısı bulunmaktadır.
3-Pyndai antik kenti Muğla ilinin Fethiye ilçesi yakınlarındaki Patara kumsalının batı ucunda yer alan antik Likya kentidir. Kentin kale surları günümüze kadar gelmiştir. Dış kale surları dışında kent içindeki yapılar hemen hemen yıkılmıştır. Altı kale burcu hemen hemen sağlam vaziyettedir. Likya yolu kentin batı kapısından geçmektedir. Kumsal yanında olmasına rağmen küçük bir tepececik üzerinde hafif eğimli bir düzlük üzerindedir. Deprem ve savaşlar sonrası kentin coğrafi temelin bozulduğu göz önüne alınırsa yapılacak kazı çalışması sonrası kent ile bilgilere daha net ulaşılabilir.
4-Fethiye yakınlarındaki antik kent, Fethiye - Kaş karayolunun 65.km Kumluova Köyü yakınında bulunmaktadır. Şair Ovidius'un anlattığı bir öyküye göre kent, Zeus'tan hamile kalan Leto'nun adına kurulmuştur. Ören yeri merkezinde yan yana üç tapınak bulunmaktadır. Bunlardan en kuzeydeki Leto, ortadaki Artemis, güneyindeki Apollon'a adanmıştır. Tapınakların güneybatısında bir çeşme yer almaktadır. Kentin kuzeyinde Stoa ile arkasını kısmen doğal yamaca dayamış Helenistik döneme ait tiyatro bulunmaktadır. Letoon antik kenti M.S. 7. yüzyılda tamamen terk edilmiştir.
5-Ksantos adıyla da okunur. Likya dilinde Arnna olarak telaffuz edilen şehir, Fethiye -Kaş karayolunun 70 km.sinde bulunmaktadır. Antik Çağda Likya'ya başkentlik yapmıştır. Pek çok tarihi olaylara ve savaşlara sahne olan kentten günümüze ulaşan kalıntılar arasında kaya mezarları, lahit mezarları ve Likya kültürüne özgü dikme mezar anıtları vardır. Bir çok kez onarılmış tiyatro ve erken hıristiyanlık döneminde yapılmış kilise görülebilecek eserler arasındadır. 1840'lı yıllarda antik kentte kazılar yapan İngiliz Fellows, Nereidler Anıtı ile pek çok eseri British Museum'a götürmüştür.
6- Phellos Antalya ilinin Kaş ilçesine bağlı Pınarbaşı köyünde bulunan antik Likya kentidir. Tarihi hakkında fazla bilgimiz bulunmayan Phellos, mevcut kalıntısıyla bir savunma şehri, müstahkem mevki görünümündedir. Phellos’ta akropolü çevreleyen ve yer yer poligonal tekniğin görüldüğü sur dışında fazla yapı kalıntısına rastlanmaz. Surlarla bitişik doğu ve güney yönündeki kuleler ise rektagonal tekniktedir. Akropolün batı kenarında yer alan ev tipi kaya mezarı, Likya’nın ahşap ev mimarisini kaya gömütüne yansıtmış en özgün örneklerden birisidir.
7-Kentin adı, Kaş'ın Likya dönemindeki isimlerinden biridir. Kaş'ta bulunmuş olan iki dilli bir yazıttan, Kaş'ın altındaki kentin Antiphellos olduğu kesin olarak anlaşılmıştır. M.Ö. IV. yüzyılda Antiphellos çok küçük bir yerleşim yeri olup biraz yukarısında bulunan Phellos'un limanı idi. Ancak Hellenistik döneme girilirken Phellos gerilemiş, Antipellos ise gelişerek daha ön plana çıkmıştır. Bu durum Roma döneminde de devam etmiş, süngercilik sayesinde gelişerek Phellos'un limanı durumundan çıkmış ve kendine yeten zengin bir şehir durumuna gelmiştir.
8-Antalya ilinin Kaş Finike arasında yer alan, günümüzde Kaleköy olarak adlandırılan antik Likya kenti. Simena küçük bir Likya kıyı kenti olup, M.Ö. 4.y.y.dan günümüze kadar iskan görmüş stratejik bir nokta olma özelliği gösterir. Bu özelliğini en canlı yansıtan kalıntı günümüze dek sağlam kalmış kale olup, buradan Kekova ve çevresinin en mükemmel manzaralarını izlemek mümkündür, Simena antik kenti, yöreye adını veren Kekova, hem Simena 'nın tam karşısında kıyıya en yakın yeri 500 m. olan 7.4 km. uzunluğundaki adanın, hem de Simena (Uçağız), Aperlai (Sıcak) iskelesi, Gökkaya Koyunu da içine alan bölgenin genel adıdır.
9-Myra, Antalya İli'nin Kale (Demre) ilçesinin yer aldığı bölgede bulunan antik bir Likya kentidir. Hıristiyanlığın ilk zamanlarında Myra Likya'nın metropolü konumundaydı. Aziz Pavlus MS.60'da Roma'ya giderken kentin limanında gemi değiştirdiği bilinir. Günümüzde Noel Baba olarak da bilinen Aziz Nicholaos 4. yüzyılda Myra'nın piskoposluğunu yapmıştır. MS. 408 ile MS. 450 yılları arasında imparatorluğun başında bulunan II. Teodosius zamanında Aziz Nicholaos'ın Myra'da başpiskoposluk yaptığı anlaşılmaktadır. Ayrıca o dönemde Myra'nın Likya'nın başkenti olduğu bilinmektedir.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder