Saraybosna Tarihi İçin TIK
Saraybosna Otelleri İçin TIK
Saraybosna, birçok açıdan Türkiye’ye benzer. Türk kahvesi, börek, tarih, mimari, sosyal yapı gibi yönlerden Türkiye’ye yakınlığı belli olan bir şehirdir. 1984 Kış Olimpiyatları Saraybosna’da yapılmıştır. Terkedilmiş yerler yazısında sözü geçen kızak pisti de burada bulunmaktadır. Katolik Başpsikoposluğu, Ortodoks Patrikliği ve Müslüman Cemaati Başkanlığının bulunduğu Saraybosna, aynı zamanda tıp, ticaret, müzik ve kültür kurumlarının merkezidir. Şehir, tarihsel yapıtları bakımından zengindir. Bosna-Hersek Müzesi’nde zengin arkeoloji ve etnoğrafya koleksiyonları vardır. Kaleleri ve camileriyle ünlü olan şehrin bu tarihsel yapıları, Bosna-Hersek’in diğer yerleşim birimlerinde de olduğu gibi savaş sırasında bilhassa tahrip edilmiş ve büyük zarar görmüşlerdir.
Umut Tüneli
1993 yılında Saraybosna havalimanı pistinin altında kazılan tünel 4 yıllık kuşatma sırasında şehrin dış Dünya ile tek bağlantı noktasıydı. Bir kısmı günümüzde ziyarete açık olan tünel ziyaretçilerini fazlasıyla etkilemekte.
Saraybosna gülleri maalesef düşündüğünüz gibi çiçek değil. Savaş sırasında, ölüme sebep olan havan toplarının patladıkları yerlerde yarattığı oyukları kırmızı reçine ile doldurmuşlar. O noktada akan kanı temsil eden Saraybosna güllerini şehrin bir çok yerinde görmek mümkün.Saraybosna gülleri maalesef düşündüğünüz gibi çiçek değil. Savaş sırasında, ölüme sebep olan havan toplarının patladıkları yerlerde yarattığı oyukları kırmızı reçine ile doldurmuşlar. O noktada akan kanı temsil eden Saraybosna güllerini şehrin bir çok yerinde görmek mümkün.
Savaşta Öldürülen Çocuklar Anıtı kuşatma sırasında kullanılmış mermi, kovan, silah gibi malzemelerin eritilerek yapıldığı bronz çember içinde bulunur. Çemberin içine dikkatlice bakarsanız göreceğiniz ayak izleri ise savaşta ölen 1300 çocuğun arkadaşları tarafından yapılmış. İki cam heykel ise çocuğunu korumaya çalışan bir anneyi temsil ediyor. Heykelin yanıbaşında bulunan silindirlerde savaşta hayatını kaybetmiş çocukların isimleri, doğum ve ölüm yılları yazar.
Ebedi Ateş, Mareşal Tito caddesi ile Ferhadija caddesinin köşesinde bulunmakta. 6 Nisan 1946 yılında, 2. Dünya savaşında Saraybosna’da hayatını kaybetmiş asker ve sivillerin anısını yaşatmak amacıyla yapılmış. Sadece 2 Ocak 2011’de bir grup akşamcı tarafından söndürülen ateş çevrede olanları gören bir turistin 20 saniye içinde tekrar ateşlemesiyle yanmaya devam etmiştir.
Aşkenaz Sinegogu Ortaçağ İbranicesinde bugünkü Almanya için kullanılan sözcüktür. Avrupa’nın en büyük 3. sinagogu olan ve 1902 yılında Karl Parzik tarafından yapılan Aşkenaz Sinagog’u sonradan popülerleşen Neo-Fas mimarisi ile inşaa edilen ilk dini yapı olma özelliğini de taşır. Saraybosna’da günümüzde hizmet veren tek sinagog olma özelliğini de taşır.
At Mejdan (At Meydanı)
17. yy’da burada bulunan hipodrom sebebiyle bu adı alan bölge 1878 yılında Filipovic meydanına dönüştürülmüş ve 1905 yılında ise Francis Joseph parkı olarak tekrar düzenlenip isimlendirilmiş. Yugoslavya döneminde Park Cara Dušana (İmparator Dušana Parkı) olarak adlandırıldıktan sonra günümüzde tekrar orjinal ismi olan At Meydan ile anılmaya başlanmış.
Latin Köprüsü
4 kemerli taş köprü Latin Köprüsü olarak anılmaktadır. 16. yüzyılda inşaa edilen köprü hepimizin tarih derslerinden hatırladığı ünlü Saraybosna suikasti ile ün yapmıştır. 1. Dünya Savaşı’nın başlamasına bahane olan, Avusturya – Macaristan Arşidükü Franz Ferdinand ile karısı Sophia’nın Gavrilo Princip tarafından vurularak öldürülmesi tam olarak bu köprüde gerçekleşmiş.
Avlusunda Gazi Hüsrev Bey’in türbesinin bulunduğu, 1531 yılında inşaa edilen Gazi Hüsrev Bey Camii‘nin de yer alır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder