Tarihi mimarisi zamana direnmekte olan otantik bir dağ beldesi!
#Osmanlı döneminden kalan taş binaları hala kullanılmakta. Beldeye ismini veren üzüm bağları son zamanlarda geliştirilmeye çalışan şarapçılıkla birlikte gelişmektedir. Tarihi kökleri Yörüklere ve belkide Likyalılara kadar uzanan Yeşilüzümlü halkı gerek yabancılara gerekse birbirlerine gösterdikleri hoşgörü ve misafirperverlikle bu güzel doğayı insanlar için daha da çekici kılmaktadırlar
Yeşilüzümlü, "DASTAR" adı verilen dokumalarıyla ünlü. Simge haline gelmiş olan Dastarın dokunmadığı ev yok gibi bu şirin beldede; geleneksel yöntemlerle dokunan Dastar pamuk, yün ya da ipek iplikler kullanılarak yapılıyor. Dokunan her parça birbirinden farklı - bir eşi daha yok. Hangi kapıyı çalarsanız çalın mutlaka Dastar tezgahı bulacaksınız; sıcakkanlı Yeşilüzümlü sakinleri size dokuma konusunda her türlü bilgiyi aktarırken mutlaka ev yapımı şaraplarından da ikram edeceklerdir.#Dastar Tarihi Likya yolu aracılığı ile bölgeye gelmiştir .. bu bölgeden de #Bursa ipeklerinin dokuma tekniği geliştirilmiştir Üzümlü bursa ipeklerinin ilk dokunuş ve işleyiş yeridir
Her Cuma günü beldede AÇIK PAZAR kurulmaktadır. Bu meydanda bulunan hahvehaneler yerli halk ile kaynaşmak için çok sevimli mekanlar. Bunun dışında değişik lezzetlerde pide bulabileceğiniz iki adet pide salonu bulunmaktadır. Eski bir Üzümlü evi restore edilerek ŞARAP EVİ olarak kullanıma açılmıştır. Bu mekanda el yapımı şarap ve üzüm suyu tadabilir, ev yemekleri yiyebilirsiniz.Yine yöreye ait zeytin, zeytinyağı, sirke, incir ve birçok değişik ürün tatma imkanınız olacaktır.Üzümlü'nün kuzu kulağı mantarı da unutmamak gerekir ...
Üzümlü köyünde otel yoktur . genelde köy hayatında tatil yapmak isteyen misafirleri bölgedeki köy restore edilmiş konaklama amaçlı evlerde misafir olmaktadır..#tatilfikri
www.tatilfikri.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder