TATİL FİKİRLERİ - KİRALIK ARAÇLAR - OTELLER - GEZİLECEK YERLER - ŞEHİR BİLGİLERİ - FESTİVALLER - EKONOMİK OTELLER - TATİL KÖYLERİ - RENT'A CAR

Bu Blogda Ara

Booking.com

Trakya Mutfağı & Yemek Kültürü









Anadolu yemek kültürü ile Balkan yemek kültürünün birleştiği noktadadır Trakya,zengindir etlileri zeytn yağlıları, tatlı ve hamur işleri...
Adını, Orta Asya’dan göç ederek bu topraklara yerleşen savaşçı Traklar’dan alan Trakya, tanıklık ettiği göçler nedeniyle sosyo-kültürel yapısında çeşitlilik gösteriyor. Trakya'nın bugünkü kültürel ve sosyal yapısını iki göç dalgası önemli ölçüde etkiler. Bunlardan biri 93 Harbi olarak da bilinen Osmanlı-Rus Savaşı (1877-78) sonrasında bölgeye Pomak ve Gacalların gelmesiyle yaşanır. Diğer bir etken ise Lozan Antlaşması'nın imzalanmasından sonra (1923-24) Trakya toprakları bu kez Yunanistan'daki Selanik, Serez, Yenice ve Kayalar yörelerinden göç eden Müslüman Gacal, Pomak ve Roman topluluklarına kucak açar. 1930'larda Bulgaristan'dan göç eden grupların Trakya'da yeni bir hayata başlamasıyla, bugün bölgede pek çok etnik grubun yarattığı zengin bir kültürel mozaik bulunuyor.  Bu çeşitlilik mutfak kültürüne de yansıyor. Avrupa ve Asya arasında bir köprü oluşturan Trakya Bölgesi, zengin mutfağı, halk oyunları, düğünleri ve müziğiyle renkli yaşam kesitleri sunar. Bu çoksesliliğin başlıca nedeni bölgenin coğrafi konumu ve tarihsel gelişimidir. Trakya yöresi yemeklerinin çeşitliliğini de işte bu tarihsel ve kültürel hareketlilik oluşturuyor. Trakya mutfağı birbirinden lezzetli çorbaları, zeytinyağlıları, sıcak yemekleri, tatlı, börek ve hamur işleriyle ülkemizdeki kültürel etkileşimi en iyi şekilde yansıtan mutfaklarımızdan dır.
Modern ve pratik yemek alışkanlıkları bazı yemeklerin unutulmasına yol açsa da arnavut ciğeri, arnavut yahnisi, ciğer sarması, pırasa çorbası, patates çorbası, çılbır, bakla fava, ayşefasulye bastı, lorlu biber, keşkek, Selanik tatlısı, höşmelim, hayrabolu tatlısı, nişasta helvası, pelte ve keten helvası Trakya Bölgesi'nde afiyetle yenen yemek ve tatlıların başında geliyor. Yemeklerin hafifliği, sebzelerin bolca kullanılması, zeytinyağlılara ağırlık verilmesi, kolay bulunabilir malzemeleri ve pratik pişirme yöntemleri Trakya yemeklerini farklı kılıyor. Trakya'da hamur işi ve börekler ise gerçek bir lezzet şöleni sunuyor. . Mesela su, maya, tuz ve un karıştırılarak boza kıvamında bir hamur elde edilip, sac üzerinde yapılan ‘cizleme’, üzerine tereyağı, toz şeker ya da bal sürülerek yenen güzel hamur işleri arasında yer alıyor.  Trakya mutfağı turşuları, reçelleriyle de ünlü. Domates ve kabağın bile reçelinin yapıldığı bu yöremizde, her evde en az üç çeşit reçel bulunması adettendir. Reçellerinin bir özelliği de, kaynatılırken içine ıtır atılmasıdır. Bu yiyeceklerin birçoğunu ne yazık ki Trakya'daki restoran ve lokantalarda bulmak pek mümkün değil. Genellikle evlerde yapılan hamur işleri, hemen pişirilerek servis ediliyor. Tarhana, erişte, mangır, kuskus pilavı, kuru yufka gibi dayanıklı hamur işleri ise kışın tüketilmek üzere yazdan yapılıyor. Kadınların imece usulü çalıştıkları bu hamur açma günleri, gerçek bir sohbet ve eğlence ortamı da yaratıyor. Sonra da sırada ünlü soğan börekleri, kırmızıbiberle hazırlanan ilginç tolçka ve çok yaygın olarak yapılan cevizli börek var... Serhat şehri Edirne, Marmara Denizi'ni kucaklayan Tekirdağ, Karadeniz'e açılan Kırklareli, destanlar şehri Çanakkale ve İstanbul'un Avrupa yakasını içine alan Doğu Trakya Bölgesi, onlarca gizi ve rengi bünyesinde barındıran bir bölgemiz. Yöreye has yemekler ise tüm lezzetleriyle tadılmayı bekliyor...