Tatil fikriniz de Bursa'yı düşünüyorsanız ? O zaman tatiliniz üç çeşide ayırmanızı tavsiye edeceğim,Bursa Uludağ,
Bursa Termalleri ,Bursa Tarihi ve tarihi yapıları
Bursa Uludağ
2583 metre yüksekliğinde olan Uludağ ,Marmara bölgesininde en yüksek dağı dır .Dört yaylayı eteklerinde barındıran Uludağ,Türkiye'nin en önemli kayak merkezlerindendir.ilk otel 1933 yılında yapılmıştır. 1963 yılında Türkiye'nin ilk teleferiği ile turizmde ilerlemeye başlamıştır. Kışın Kar kalitesi ile Kayak yapmayı seven misafirlerini ağırlamaktadır. Nisan Mayıs ayından itibaren gelişen yayla turizmine hizmet vermektedir
Bursa Termalleri
Bursa Merkez de ve Oylat bölgesinde değerleri son derece şifalı termalleri bulunmaktadır ..Hem şehri tanıma ve termal tatili yapmak isterseniz çok idealdir .. Oylat bölgesi Uludağ'ın yamaçlarında yeşilliklerin arasındadır.Doğa da olmak ve doğada yürüyüş yapmak isterseniz Oylat kaplıcaları'da kendi bünyesinde bulunan üç otelle hizmet vermektedir
Bursa'nın Tarihi
Bursa Osmanlı imparatorluğunun ilk başkentidir Söğüt, Bilecik,İznik Cumalıkızık...
Eski adı: Yunanca Prussa veya Brusa'dır. Yapılan araştırmalar Bursa yöresinin M.Ö. 4000'lerden beri çeşitli yerleşimlere sahne olduğunu göstermektedir. Bu topraklara M.Ö. 13. yüzyıldan sonra Bitinler ve Misler yerleşti. İlk çağda Bitinya ve Misya'nın komşu olduğu bir alanda yer alan yöre M.Ö. 7. yüzyılda Lidya'nın, M.Ö. 546'da da Perslerin egemenliğine girdi. M.Ö. 334'e kadar süren Pers egemenliği boyunca Bitinyalılar kendi yöneticilerini seçme hakkına sahipti. M.Ö. 328'de Bitinya Krallığı kuruldu. Kral Zipoetes döneminde gelişen krallık, oğlu I. Nikomedes zamanında en güçlü haline ulaştı. M.Ö. 230-182 arasında Bitinya kralı olan I. Prusias Bursa kentinin kurucusu olarak kabul edilir. Bursa adının da kentin o zamanki adı Prusa'dan kaynaklandığı sanılmaktadır. M.Ö. 74'te Roma'ya bağlanan Bitinya'nın başkenti Prusa'dan Nikomedeia'ya (İzmit) taşındı. M.S. 395 yılında Roma İmparatorluğu'nun ikiye bölünmesinden sonra Bizans yönetiminde kalan Bursa, imparatorluğun Doğu Eyaleti'ne bağlı beş diyosezden Asya Diyosezi sınırları içindeydi. Kent özellikle 11. yüzyılda Selçukluların saldırısına uğradıysa da 14. yüzyıla değin Bizans yönetimi altında kaldı. Uzun çatışmalardan sonra 1326'da Orhan Bey Bursa'yı alarak Osmanlıların başkenti yaptı. Bursa'nın fethi (1326 yılında) ile kurulan Bursa Mehterhanesi 1826 yılında Yeniçeriliğin kaldırılışıyla beraber kapatılmıştır. Bursa 1365'te Edirne'nin başkent yapılmasına kadar bu durumunu korudu. Bursa, İstanbul'un Fethi’ne kadar Osmanlıların en önemli merkeziydi.
Bursa yöresi 1900'lerin başında Hüdavendigar Vilayeti'nin sınırları içindeydi. Kentin belediyesi 1877'de kuruldu. Kurtuluş Savaşı yıllarında çeşitli yörelerinde ayaklanmalar çıkan Bursa 8 Temmuz 1920'de Yunanlılarca işgal edildi; 11 Eylül 1922'de işgalden kurtuldu.
ULAŞIM
Karayolu : İl gerek iç gerek şehirlerarası trafik yönünden yoğun bir karayolu trafiğine sahiptir.
Bursa Terminali il merkezine yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunmaktadır. İlden diğer tüm illere seferler bulunmaktadır.
Denizyolu : Deniz yolu ulaşımı Gemlik ve Mudanya iskeleleri vasıtasıyla gerçekleşmektedir. Her iki liman da Bursa’ya yaklaşık 30 km. uzaklıktadır ve Bursa sanayisi için önemli dışalım ve dışsatım iskeleleridir.
Gemlik limanından sadece yük taşımacılığı yapılmaktadır. Mudanya’dan Denizyolları İşletmesinin İstanbul’a karşılıklı vapur seferleri vardır.
Havayolu : Bursa’da il merkezine 8 km. uzaklıkta bir havaalanı bulunmaktadır.#tatilfikri
BURSA MUTFAĞI
Bursa’da “yemek” hiçbir zaman; son çeyrek asır hariç, sadece “yemek yemek” olmamıştır. Yüzyıllar boyunca gerek coğrafi konumu ve aldığı göçler gerekse saraya yakınlığı ve Osmanlı’nın baharat yolunu 1400’lerde Halep’ten Bursa’ya kaydırması şehri hep canlı tutmuştur. Bu canlılık sosyal yaşamda ve kültürde derin izler bırakarak kendini göstermiştir. Bu kültür zamanla ağır ağır oluşsa da özellikle mutfak kültürü son çeyrek yüzyılda çok hızlı bir şekilde unutulmuştur. Bursa mutfağının şimdilerde İskender kebap, pideli köfte, Cantık gibi bilinen yemeklerden oluştuğu düşünülse de aslında uzun yıllarda oluşmuş görkemli, unutulmuş, alıngan ve mağrur bir mutfaktır.
Anjelik Reçeli, Cumalıkızık Ramazan Helvası, Kul Aşı, Gerdanlı Akıtma, diğer yemek çeşitleridir.
#tatilfikri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder