Bir şehir düşünün yüze yakın şelalesi sayısız dereleri ve yukarı aksa :),Karadeniz'in ilk mavi bayraklı sahilleri ve sakin şehirlerinde dünya listesine girsin.Camileri eski geleneklerle bu güne kadar aynı ahşap mimarisinde yapılsın.Yaylalarında Orta Asya'dan bugüne kadar şenliklerini devam tüm heyecanı ile devam etsin,yeşilin bin bir tonu ,Fındığın kalbi şehri olsun,
"Küllerinden tekrar doğsun" bu şehir Ordu
Karadeniz'de denge kuran şehir diyorum Ordu'ya bir çok Karadeniz turlarımızda geçtiğim, geçme sürelerimiz de bir gece konaklama ile kısa tuttuğumuz şehirdi.
İşte Hayat diyerek yollara çıktığımız televizyon projesinde gerçek Ordu ile tanışma imkanı buldum. O dönemde çıkan dergim de yer vermiştim Ordu'ya ,
Hep fındık ve Boztepe demiştik Ordu İçin oysa bilinmesi görülmesi gereken okadar çok yeri var ki...Ordu'nun, öyle kitle turizmin parçası olan Kültür turlarında 1 gece konaklayıp geçilecek yer değilmiş Ordu, aslında, en az bir kaç gün daha fazla zaman ayırmak gerekiyor, Ordu misafir etmeli sizi güzel otellerinde ,yaylalarını, şelalelerini,ilçelerini tanıtmalı size. Ulaşım artık zor değil,Trabzon Giresun ve Samsun Hava limanı 1 veya 2 saatte Şehir merkezindesiniz .
Düzenli temiz ve modern sahilinde yazın denize girme imkanınız oluyor mavi bayraklı sahili var Ordu'nun. Öyle yabancılıkta çekmiyorsunuz, köşeden bir tanıdığınız geliyormuş gibi kucak açıyor size ..yazımın başında dediğim gibi Orta Karadeniz'in denge şehri
Ordu'da irili ufaklı yüze yakın Şelale bulunmakta, Kadıncık Şelalesi,Ohtamış Şelalesi,Çiseli Şelalesi, Kapılı Şelalesi,İkiz Şelalesi, Pösküden Şelalesi, Ak Şelalesi (Türkiye'nin en yüksek şelalesidir 250 metreden akmaktadır Ordunun Aybastı yaylasında bulunmaktadır)
Ordu Karadeniz'de ilk arkeolojik araştırmaların yapıldığı yerdir tarihi M.Ö II Yüzyıla kadar inmektedir. Fatsa merkezde bulunan tarihi Cıngırt Arkeolojik Yerleşmesi’nin , M.Ö. bu coğrafyada hüküm süren Pont Polemenyum krallarının cariyelerinin mesire yeri olduğuna dair kayıtlar mevcuttur..
Türkler Orduya ilk 1105 yılında Perşembe'nin Aybastı yaylasından girmişlerdir Oğuzların Çepni kolundandır Ordulular .Kaşgarlı Mahmud’un yazdığı “Divan-ı Lügat’it-Türk” adlı büyük eserde, Ordu, bir yere yerleşmek, Hakan’ın yurdu, ordulanmak gibi anlamlara gelmekteydi.15. Yüzyılda Ordu bu niteliği üzerine alarak tarih sayfalarında yer almıştır . İsmi asla değişmemiş değiştirilmemiştir
1883 yılında Ordu büyük bir yangın geçirmiştir sadece bir kaç ev ve iki cami etrafları boş olduğu için kurtarılmıştır. eğer bu yangın olmasaydı ve o ahşap binalar bugüne kadar gelseydi Ordu bugün Karadeniz'in en otantik turizm şehri olurdu diye kendi aramızda konuşmuştuk valimizi dinlerken
Bugünkü Ordu'nun şehirleşmesinde Belediye Başkanı Felekzade Süleyman Ağa'nın büyük mücadelesi Ordu Kayıtlarında yer almaktadır
1875 yılında Ordu'da ağır bir salgın olan Sıtma hastalığı yaşanmıştır. Sıtmadan korunmak için Çanbaşı yaylasına yaz aylarında çıkmaları, daha sonraki dönemlerde de gelenekselleşerek yaz aylarını yaylada geçirmeye başlamalarına neden olmuştur.
1970 li yıllarında Ordu dendiğinde Fikri Sönmez akla gelirdi Devrimci olan belediye başkanının ordu daizleri çok fazladır .. araştırmanızı tavsiye ederim .
Ordu'nun Perşembe ilçesi Dünyanın sakin şehirleri listesinde yerini almıştır. bu listeye girmek çok takolay değildir 80 kriteri tamamladıktan sonra sakin şehirler listesine girme hakkı kazanılıyor,Perşembe İlçesi bu unvanı çokta güzel taşımaktadır.
Perşembe İlçesinde Yason burnunda Yason Kilisesi ve deniz feneri bulunmaktadır
Yason Kilisesi 1866 yılında bölgede yaşayan Gürci ve Rumlar tarafından yapılmıştır.M.S dönemde Yason kilisesinin olduğu yerde bir tapınak olduğu ve bu tapınakta İsa'nın doğuşunun kutlandığı ve ayinlerin yapıldığı, Yason Kilisenin altında bu dönemlere ait mezarların olduğu söylenmektedir yakın dönemde revize edilerek turizme açılmıştır. Kilisenin yaklaşık 300 metre ilerisinde Yason burnunun en ucunda Yason Deniz feneri bulunmaktadır .. Hırçın Karadeniz'de bulunan denizcilere geceleri hala aktif olarak ışık ve güven vermektedir.
Ordu'ya ilk Türklerin giriş yeri olan Aybastı yaylasında hiç ara verilmeden bugüne kadar gelen şenlikler yapılmaktadır. şekli değişse de amacı hiç değişmemiştir .Ata sporu olan Güreş Edirne'deki geleneksel Kırkpınar güreşlerinden daha eski tarihi bulunmaktadır . yüz binlerce bölge insanı ve turist bu şenlikleri izlemek için her yıl Aybastı yaylasına gelmektedir.
Ordu'yu yazarken Boztepe'yi atlamak olmaz ancak ben Boztepe'de yapılmaya başlanılan yamaç paraşütündenbahsedeceğim.Ülkemizin bir çok bölgesinde yapılmakta olan Yamaç paraşütü Karadeniz de Ordu da yapılması sevindiriciydi bir Turizmci olarak. Güzel şeyler oluyor Ordu da,gelişim adına. Fındık ordu da yaz aylarında şölen haline gelmekte , bir araya gelmek için amaç, gurbete giden Ordu'lu lar Fındık zamanı bir araya gelerek aile bağlarını daha da güçlendirerek Fındık bahçelerinde fındıklarını imece geleneğiyle toplamaktadırlar.
Karadeniz'in en güzel illerinden biridir Tatilfikri olarak yol arkadaşlığımız olan bu şehri tanımanızıgörmenizi tavsiye ederim.. Güzel dostluklar ve anılarla döneceğinize emin olun ..
Ordu'da konaklayabileceğiniz Oteller İçin Tıklayınız
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder