Kars, Anadolu'da ilk Gazilik unvanı ile şereflendirilen şehirdir,uzundur yolculuğu kışı ile şiirlere,romanlara ve filmlere konu olmuştur. Gridir Kars'ın evleri ama sağlam ve kalın duvarları vardır,sıcacık yürekleri üşütmesin diye...Kültürlüdür insanları şiire edebiyata önem verir sanatçı ruhludur misafiri sever ve sayar..
Kars'tır orası Kâşgarlı Mahmud'in eserlerinde Kars kelimesi için: deve veya koyun yününden yapılan elbise ve karsak derisinden güzel kürk yapılan yer olarak söz eder Kars adından, MÖ 130-127 tarihleri arasında Kafkas Dağlarının kuzeyinden gelen Bulgar Türkler'inin Velentur boyunun Karsak Oymağı'ndan gelmektedir.1071 yılından önce Anadolu'da ilk Türk adıdır .. Kars'a gitme nedeninizi oluşturacak ören yerleri, mimari ve doğal güzellikler ve yemek kültürünü sizler için listeledik
Ani Harabeleri
Müzeler
Kars Tabyaları
Sarıkamış Kayak Merkezi
Gazi Ahmet Muhtar Paşa Konağı
Sarıkamış Katarina Av Köşkü
19. yy. Baltık Mimari Örnekleri
Kars Çıldır Gölü
Çıldır Gölü, Ardahan ve Kars il sınırları içerisinde kalan göl, 123 km2 alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük tatlı su ve en büyük ikinci göldür. Deniz seviyesinden 1959 metre yükseklikte bulunan gölün en derin noktası 42 metre ve tektonik oluşumlu bir göldür. Birçok dere ve pınarlarla beslenmekte olan gölün tek çıktısı kuzey batısında yer alan Ermenistan sınırında bulunan Arpaçay kolu olan Telek Çayı'dır. En büyük olanı Akçakale harabelerinin yanında yer alan adadır. Göl etrafında çok az bitki örtüsü gelişmiştir ancak gölü çevreleyen otlaklarda yoğun hayvancılık yapılmaktadır.
Yılın dört mevsiminde yapılabilen balıkçılık yöre halkı için önemli bir ekonomik gelir kaynağı teşkil etmektedir. Gölde balıkçılık önemli bir insan aktivitesi olup, kışın buz tutan gölde kalın buz tabakası kırılarak balık avlanmaktadır. Gölde yakalanan en önemli balık türü (aynalı) Sazan (Cyprinus carpio). Ancak kurak geçen mevsimlerde, göl seviyesi hızla çekilmekte ve bu nedenle sazan gibi türlerin üremesi için gerekli sazlıklar daralmaktadır. Bununla beraber, birçok balıkçının yasaklara uymayarak kontrolsüz avlanmaları balık stoklarını olumsuz etkilemektedir.
Gölün sadece kuzey batısında seddeyle ayrılmış bataklık ve sulak çayırlar bulunur. Genelde göl çevresi mera vasıflı olup, sert bölge iklimi tarıma olanak vermez. DSI tarafından gölü beslemek amacı ile yapılan derivasyon tünellerinin hem diğer havzalardaki kirlilik yükünü göle taşıması, hem de hayvancılık açısından çok önemli çayırların kurumasına neden olması mümkündür. Ayrıca inşaatı henüz tamamlanmamış olan Kuzey derivasyonunun Çıldır'ın çok önemli çayırlığı olan Karaçay ovasının ot verimini ciddi boyutta etkilemesi söz konusudur.Özellikle kış aylarında Çıldır Gölü fotoğraf sanatçılarının mutlak yerlerinden biridir göl tamamiyle buzla donmaktadır ..
Kars sunmuş olduğu yemek kültürü ile de özellikle Kaz eti ve Kaşar peyniri ile Ülkemizde ve dünya gürme listesinde yer almaktadır .. Kars benim için jivago tadında bir film setidir ..
#tatilfikri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder