Tatil veya iş amaçlı seyahatlerimiz de yemeklerdeki temizlik ve tatlar bizler için çok önemlidir.
Yaşadığımız yerden uzaklaşarak gittiğimiz her yer aslında keşif tir. Bölgeyi, şehri , ülkeyi insanları ve kültürleri tanırken hepimizin ortak noktası acıktığımız da karnımızı doyurmaktır. Bu temel ihtiyaçtır. Karnımızı doyururken nelere dikkat ediyoruz veya neleri yemek istiyoruz
Keşfetmeye başladığımız yerin araştırmasını yaparken yemek kültürü ön sırada yer alır. Buranın ünlü yemeği veya yiyecekleri nelerdir diyerek sorulara başlarız.
Malzemeleri,pişiriliş şekilleri,sunum şekli değişse de amaç yemektir... Sık seyahat eden kişiler konunun uzmanı olmuşlardır.aslında, eh bir de iştahlı ve yemek kültürüne meraklı ise keyifle yemeklerini yerler.
Türkiye Gastronomi Laboratuvarı gibidir...
Türk, Osmanlı, Arap,Yunan,Ermeni,Yahudi, Gürcü, Trakya yemeklerinin haricinde bölgelerin coğrafi komşuları ile yemeklerin sentezlenmesi ile güzel tatlar oluşturarak geliştirmiştir. Ülkemizde hamur işlerinin, tatlıların zeytinyağlı ve etli yemeklerin çeşitliliği ,kurutulmuş sebze yemeklerinin farklı tatları, pilav ve makarna çeşitlerinin çokluğu, sofralarda evlerde yapılabilir içeçeklerinin sunum ve tatları ülkemize gelen misafirlerimize de muhteşem ziyafetler sunmaktadır.
Gastoromi Turizmi önemli turizm çeşitlerinden biri olmuştur ve her gün gelişmesi,tüm dünyada tanıtımının yapılması hızla artmaktadır...
Buğday ve Arpanın Mezopotamya da Sümer'liler sonrasın da Hititlilerle işlenmesi ile 10 bin yıllık yemek kültürü özellikle hamur işleri ile çeşitlenerek bu günlere gelmiştir.
Peki ya Gurme Nedir ?
Televizyon kanallarında yer alan kişiler ben gurmeyim öyleyim böyleyim diyerek yorum veya yemek yapıyorlar gerçekten, Gurme nedir?
Son zamanlar da yemek kültürüne merak saran herkes ben gurmeyim söylemleri atmaya başladı. Oysaki Gurme olabilmek için dilinizin üzerindeki tat duyularının diğer insanlardan daha özelliklere sahip oması gerekir. Her tadı ayırt edebilme özelliği ve derecelendirme bilgisine sahip olmak gerekir.
Nasıl olunur ?
Gurme nasıl olunur sorusu ülkemiz de maalesef ki çok ta bilinmiyor .Dünya'da Gastronemi eğitimi verilen üniversitelerde özel Gurme bölümleri vardır.
Kaç çeşit gurme vardır?
Gurme eğitimleri ve uzmanları vardır. Şarap, Zeytin yağ, Tatlı , Acı, Yemek, Kahve, Çay ve Baharat uzmanları belirli eğitimlerden geçtikten sonra bölümlerinde gurme hizmet vermektedirler .
Berrin Boyacıoğlu
Bölgelerimize göre mutfak ve yemek kültürü
Ege Bölgesi Mutfağı ve Yemek Kültürü
Karadeniz Bölgesi Mutfak ve Yemek Kültürü
Güneydoğu Anadolu Bölgesi Mutfak ve Yemek Kültürü
İç Anadolu Bölgesi Mutfak ve Yemek Kültürü
Trakya Bölgesi Mutfak ve Yemek Kültürü
Akdeniz Bölgesi Mutfağı ve Yemek Kültürü
Geleneksel Tatlılarımız
Geleneksel İceklerimiz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder