#tatilfikri
Trabzon,doğu karadeniz bölgesinin yüzölçümü küçük nufusu bakımından Samsun'dan sonra ikinci büyük şehridir. Yeşilliğin ve doğanın güzel sürprizler sunduğu Trabzon tarih yolculuğunda da Bölgede çeşitli döneme ait arkeolojik kazı ve yüzey taramalarında Yontma Taş Çağı’na ait Achelleen ve Mousterien tipi (el baltaları, kazıyıcılar, yonga aletler), Mezolitik Orta Çağ'a ait mağaralar Kalkolitik Çağ’a ait yerleşim izlerine rastlanmıştır. Bronz Çağı’nda Karadeniz kıyısında Kaşkalar adlı domuz besleyen ve kendir eken savaşçı bir halkın varlığı Hitit kaynaklarında bildirilmektedir. İsminin Lazların atası olan Kafkaslardan ve Kolhis ten getirilen kölelerin yunan ana karaya satıldığı yer olan Trapezus (köle satılan düzlük ) olarak isimlendiği bir çok kaynakta yazmaktadır.
Tarihte Trabzon İmparatorluğu
Komnenos (Kuman) Hanedanından VII. Michael Latin işgali nedeniyle Trabzon'a gelerek teyzesi Gürcü Kraliçesi Tamar'nın da desteğiyle kendini Roma İmparatoru ilan etmişse de Batı özellikle Vatikan Trabzon İmparatorunu küçümseyerek "Laz hükümdarı" olarak tanımlamıştır. Tarihte Trabzon İmparatorluğu Detayları İçin TIK
Trabzon'da Konaklayabileceğiniz Oteller İçin TIK
Osmanlı İmparatorluğunda Trabzon
I. Bayezid’in 1398'de Samsun yöresini almasından sonra Trabzon Krallığı, Osmanlı Devleti'ne yıllık vergi ödemek zorunda bırakılmıştır. David Komnenos iktidarı döneminde (1458-1461) vergi ödemeyi durdurarak, önceden ödediklerini de Akkoyunlu Devleti Sultanı Uzun Hasan aracılığıyla geri istemiş, Osmanlılara karşı Avrupa’daki büyük devletlere ittifak önerisinde bulunmuştur. Bunun üzerine Fatih Sultan Mehmet’in öncülüğündeki Osmanlı Kuvvetleri Bölgeyi kuşatarak, 1461 yılında bölgeye kitleler halinde yerleşerek Trabzon'u Vilayet-i Çepni'nin bir parçası yapan Çepnilerin de desteğiyle ele geçirmiş ve Komnenosların egemenliğine son vermiştir.Osmanlı İmparatorluğunda Trabzon Bilgileri İçin TIK
Türkiye Cumhuriyetinde Trabzon
Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları yeni Türk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmuşlar ve Trabzon'da yeni ülkenin yeni idari yapısında "altmış bir (61)" nolu il olarak yerini almıştır. Detayları İçin TIK
Trabzon'da Gezilecek Yerler
Trabzon Yüz ölçümü olarak küçük bir ildir ancak gezilecek yerleri çok fazla olan illerden biridir ...
Sümela Manastırı
Trabzon'un Maçka ilçesinde yer alan Sümela Manastırı’nın tam olarak yapım tarihi bilinmese de M.S. 365-395 yılları arasında yapıldığı sanılmaktadır. Aynı gece iki rahip rüyalarında, Sümela Manastırı’nın bulunduğu yerde Hz. İsa ve Hz. Meryem'i görmüş ve gördükleri yere manastırı inşa etmişlerdir. Sümela Manastırı, mimarisi ve muhteşem manzarasıyla Trabzon'da mutlaka görülmesi gereken turistik bir yer.
Trabzon Kalesi
Trabzon Kalesi şehrin en yüksek tepesinde yer almaktadır. Denizden gelebilecek olan saldırıları önlemek amacıyla inşa edilen Trabzon Kalesi, yukarı hisar, orta hisar ve aşağı hisar olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Bir tarafı deniz, bir tarafı yeşilliklerle çevrili olan kale, Trabzon'un gezilmesi gereken en turistik yerlerinden biri.
Vazelon Manastırı
Vazelon Manastırı’nın kuruluş tarihi tam olarak bilinmese de M.S. 270 yılında kurularak İncil'deki Vaftizci Yahya Peygamber'e adandığı söylenmektedir. Bölgenin en eski manastırı olma özelliğini taşıyan Vazelon Manastırı Trabzon'un önde gelen tarihi ve turistik yerlerinden biri olma özelliğini taşıyor.
Uzungöl
Uzun Göl, heyelan sonucu dere yatağının tabii baraj şeklinde kapanması sonucu oluşmuştur. Sık ormanları ve doğal güzelliğiyle turistler açısından oldukça cezbedici bir yerdir. Doğaseverler için burada doğa yürüyüşü, bisiklet turları yapma imkanı da bulunmaktadır.
Ayasofya Müzesi
1250-1260 yılları arasında, Trabzon imparatorluğunun Komnenos Ailesinden Kral I. Manuel tarafından kilise olarak yaptırılmıştır. Daha sonraki yıllarda hastane ve cami olarak kullanılan kilise, restorasyon çalışmaları sonucu günümüzde müze olarak kullanılmakta ve Trabzon'un en çok ziyaret edilen noktalarından biri olarak yer almaktadır.
Trabzon Bedestanı
Bedesten Osmanlı döneminin kapalı çarşıları olarak bilinir. Trabzon'da şehir merkezinde yer alan bedesten, şehrin en eski yapılarından biridir. Yavuz Sultan Selim'in annesi Gülbahar Hatun vakıfları arasında yer alan bedesten Türk Bedestenleri içerisinde tek kubbeli tek örnektir.
Trabzon Boztepe
Eğer uçsuz bucaksız Karadeniz manzarasını ve Trabzon'u tepeden görmek istiyorsanız, mutlaka Boztepe'yi ziyaret etmelisiniz .Boztepe, muhteşem gün batımı manzarasıyla ve temiz havasıyla, turistler tarafından oldukça ilgi gören bir yer.
Trabzon Yaylaları
arihiyle olduğu kadar doğasıyla da ünlü bir şehir Trabzon. Şehir, birbirinden güzel yaylalarıyla doğaseverlerin akınına uğramakta. Özellikle Lapazan Yaylası, Garester Yaylası, Haldizen Yaylası, Şerah Köyü, Şekersu Yaylası bunlardan bir kaçı.
Sera Gölü Yaylası, Maçka-Mavura Yaylası , Maçka-Kiraz Yaylası, şehrin oldukça fazla turist çeken önemli yaylalarından bazıları.
St. Anna ( Küçük Ayvasıl ) Kilisesi
7. yüzyılda inşa edilmiş kilise Trabzon'da ayakta kalabilen en eski kiliselerden dir. Yapı, üç nefli ve üç apsisli bir bazilikadır ve yapının içerisinde fresk kalıntıları bulunmaktadır. Kilise şehrin önemli tarihi yapıları arasında yer almaktadır.
Trabzon Atatürk Köşkü
Soğuksu semtinde küçük bir çam korusu içinde yer alır. Yirminci yüzyılın hemen başında yaptırılmış 1923'den sonra hazineye kalmıştır. Atatürk 1934 ve 1937 yıllarındaki Trabzon ziyaretlerinde, bu köşkte konuk edilmiştir. O'nun ölümünden sonra Trabzon belediyesi tarafından o dönemde kullanılan eşyalarla dekore edilerek "Atatürk Müzesi" olarak ziyarete açılmıştı.
Trabzon'da Konaklayabileceğiniz Oteller İçin TIK
#tatilfikri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder