Türkye'nin en kuzeyinde bulunan Boztepe burnunu ana karaya bağlayan şehirdir Sinop
Karadeniz bölgesinin ortasında olan küçük şirin bir o kadarda geçmişi önemli şehirdir.M.Ö7 Yüzyılda Helen Kolinileri tarafından oluşmaya başlayan şehrin en eski ismi Sinope'dir. Selçuklu egemenliğine girdikten sonra şehrin yapılanması değiştirilmiş bugünkü halini almaya başlamıştır..15. Yüzılda Osmanlı İmparatorluğunun gelişmeye başlamasıyla şehir Candaroğlu İsmail bey'de Osmanlıya bağlılığını ilan etmiştir. Liman şehri olan Sinop özellikle gemi yapı için oluşturulan tersaneleri ile Osmanlıya hizmet vermiştir.
Sinop Otelleri İçin TIK
Karadeniz bölgesinin tüm özelliklerini taşıyan Sinop'ta kereste fabrikası, şişe cam fabrikası,Un sanayi,Tekstil sanayi halkın geçim kaynaklarını oluşturmaktadır . Son yıllarda doğası ve yapıları ile Turizmde de yıldızı parlayan şehirler arasında yer almaya başlamıştır. Özellikle Boyabat ilçesindeki evleri ve kaya mezarları giden misafirlerini tarihin içine çeker... Boyabat İlçesi İle İlgili Detaylı Bilgi İçin TIK
Hamsilos; Sinop il sınırları içinde, Türkiye'nin en kuzey ucunu oluşturan İnceburun üzerinde bulunan bir koy. Buzul aşındırması sonucu oluşmuştur. Koy bir fiyordu andırır. Koyun şekli fil kafasına benzer. Koydan içerilere gidildikçe etraf ormanlaşır. Hamsilos'a giden tek yol Akliman'dan geçer.
Hamsilos'un gerçek ismi Hamsoros'tur. Sinop'a 11 km uzaklıktadır. Türkiye'nin en kuzey noktası İnceburun'a ise yaklaşık 10 km uzaklıktadır. Akliman koyunun 1 km kuzeyindedir.
Sinop'un Ayancık ilçesindeki İnaltı Mağarası'nın turizme kazandırılması için 1995 yılında çalışmalara başlanmıştır.
Üstelik büyük bir bütçe ayrılmıştır mağaranın çalışmaları için. 2001 yılında İnaltı mağarası önce aydınlatılmış, çevre yolları düzeltilmiş, yürüyüş merdivenleri yapılmıştır. Günümüzde önemli bir turizm bölgesi olmayı başarmış olan mağara 2004 yılında hizmete girmiştir. Mağaranın ve aynı ismi taşıyan İnaltı Kanyonlarının çevresindeki alabalık tesisleri de gelen ziyaretçileri ağırlamaya devam ediyor. Sinop'a yolunuz düşerse İnaltı Mağarası'nı ziyaret edebilirsiniz.
M.Ö. 7. yüzyılda yapıldığı tahmin edilir. Kale Roma, Bizans ve Anadolu Selçukluları döneminde birkaç kez onarım görmüş olup, Selçuklular, İsfendiyaroğulları ve Osmanlı tarafından stratejik önemi ve şehri koruma maksatlı olduğu için bu dönemlerde de onarılmış ve kullanılmıştır.
Sinop Balatlar Kilisesi
Sinop Cezaevi
İç kalenin resmi olarak zindana dönüşmesi ise 1887 yılında olmuştur. O dönem Sinop Mutasarrıfı Veysel Paşa yeni binalarla birlikte bir de hamam eklemiştir. 1939 yılında da çocuk hapishanesi olarak kullanılmak üzere bir bina daha yapılmıştır.
Kırım Hanı Devlet Giray, Sabahattin Ali, Refik Halit Karay, Mustafa Suphi, Ahmet Bedevi Kuran, Ruhi Su, Burhan Felek, Zekeriya Sertel bu cezaevinde yatmış bazı isimlerdir. Cezaevini anlatan şiirler Sabahattin Ali'nin kaleminden de çıkmış ve bunlardan "Aldırma Gönül" popüler olmuştur.
Şimdi Turizme hizmet veren bir müze olarak özgürlüğün önemi için sergilenmektedir .. Sinop'a gelen misafirlerin gezdiği Sinop Ceza evi dizilerde de yer almıştır...
Sinop Karadeniz keşfiniz de nefes alabileceğiniz mola verebileceğiniz yerlerden biridir güzel ve temiz tesisleri ile sizleri misafir etmekten mutluluk duyacaktır ..Sinop Otelleri İçin TIK
#tatilfikri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder