Anadolu'da türküler şarkılar bestelenen haberci kuş.Orta Asya, uzak doğu ve Japonya'da ölümsüzlük, uzun ömür ve güzel dileklerin umutların olmasına aracı olduğuna inanılan özel kuş.
Japonya'nın mit inanışlarında önemli yeri olan, minyatürlerinde sanat desenlerinde özellikle kullanılır Turna Kuşu.
Tatil fikirlerin de uzak doğu ve özellikle Japonya'yı terci eden gezginlerin görmesini tavsiye ettiğimiz anıt ve anıttaki küçük kızın hikayesi.
İşte bu hikaye 1943-1955 yılları arasında yaşayan Sadako Sasaki’nin hikayesidir.
Japon sanatın da Origami herkes tarafın dan bilinmektedir . Origami sanatının da en önemli obje Turna Kuşu temasıdır . bu tesadüf değildir çünkü mitlerin de 1000 tane origamiden turna kuşu yapanın tüm dileklerinin kabul edildiği,uzun ve güzel hayat yaşayacağı inancı vardır .
Japonya Hiroşima'ya Atom bombası atıldığında 2 yaşın da olan Sadoka Sasaki tüm ailesini bombanın atıldığı gün kaybetmiştir. Yetim ve öksüz kalan Sasaki 12 yaşında bombanın etkisi ile kanser olur hastaneye yatırılır durumu ümitsiz dir ancak çocukluğunun verdiği enerji ve sevecenlikle hastane koridorlarında hastalara ve ona bakan doktorlara neşe vermektedir. En yakın dostu 80 yaşında kendisi gibi Kanser hastası olan yaşlı bir kadındır.Kadın ölmeden hemen önce “Benim için çok geç ama, bizim inanışımıza göre; eğer bir kişi kağıttan 1000 tane turna kuşu yaparsa, her istediği kabul oluyor. Ben yapamadım, sen yap ve kurtul”demiş ve son nefesini vermiş.
Küçük Japon kızı çok üzülmüş ama hayatta kalma arzusuyla geleneksel Japon sanatı olan origamiyle kağıttan turna kuşları yapmaya başlamış. Neşe içinde çalıştığından ilk başlarda çok hızlı yapıyormuş. 1000 tane turna kuşu yapması işten bile değilmiş.
Ama sağlığı da hızla bozuluyormuş. Bu hazin öykü önce yerel, sonra da uluslararası basında yer almış. Dünyanın dört bir yanından insanlar kıza, binlerce turna kuşu göndermeye başlamış.
Ama küçük Japon kızı, haberler basında çıktığında elini kıpırdatamaz hale gelmiş. Hayattaki son saatlerini 644. kuşu yaparak geçirmiş. Kuşu bitirmiş, gözleri kapanırken hemşireler ve hasta bakıcılar, postadan çıkan yüzlerce origami kuşuyla odasına girmişler. Ama küçük Japon kızı yüzünde bir tebessüm yatağında cansız yatıyormuş. Postacılar aylarca kağıttan turna kuşu taşımışlar hastaneye. Sayısı milyonlara ulaşan turna kuşları Japonya’da bir müzede sergileniyor…
Bu hikaye Japonya’da 1943-1955 yılları arasında yaşayan Sadako Sasaki’nin hikayesidir. Arkadaşları, eksik kalan 356 turnayı katlayıp onunla birlikte gömerler.
Turna kuşu, o zamandan beri barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesidir.
Küçük kızın hayatı “Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu” adıyla 1977 yılında Eleanor Coerr tarafından kaleme alınmıştır.
Ayrıca Hiroşima ve ABD’de anısına heykel ve anıt bulunmaktadır.
Sayısı her yıl yüz binlerce çocuğun elleri ile yaptığı origami sanatıyla turna kuşu Hiroşima'ya postalanmaktadır . ülkemizde de bunun öncülüğünü Sunay Akın oyuncak evi yapmaktadır .
Turna Kuşu mitolojik hikayesinde ölümsüzlüğü ve umudu temsil ederken Sadoka sayesinde ölümsüzlüğün ve umudur Savaşsız Barış Dolu bir Dünya'da yaşanacağı mesajını Dünya'ya bırakmıştır.B & B
KIZ ÇOCUĞU
Kapıları çalan benim
kapıları birer birer.
Gözünüze görünemem
göze görünmez ölüler.
Hiroşima'da öleli
oluyor bir on yıl kadar.
Yedi yaşında bir kızım,
büyümez ölü çocuklar.
Saçlarım tutuştu önce,
gözlerim yandı kavruldu.
Bir avuç kül oluverdim,
külüm havaya savruldu.
Benim sizden kendim için
hiçbir şey istediğim yok.
Şeker bile yiyemez ki
Kâat gibi yanan çocuk.
Çalıyorum kapınızı,
teyze, amca, bir imza ver.
Çocuklar öldürülmesin
şeker de yiyebilsinler.
Nazım Hikmet Ran
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder