TATİL FİKİRLERİ - JAPONYA'DAN ARABA SATIN ALMAK - KİRALIK ARAÇLAR - OTELLER - GEZİLECEK YERLER - ŞEHİR BİLGİLERİ - FESTİVALLER - EKONOMİK OTELLER - TATİL KÖYLERİ - RENT'A CAR

Bu Blogda Ara

Booking.com

ガーデニング - Tuinieren - Bahçe hobilerim

ガーデニング - Tuinieren - Bahçe hobilerim
私の趣味の庭 ガーデニングが大好きで、野菜を育てることにすでに満足しています。 。 Bahçemi seviyorum sebze ve çiçek yetiştirmekten çok mutlu oluyorum Tohumlar toprak ile buluşur, özenle toprağını besler, havalandırır ve sularım, toprağın canlanışında benimde bir katkım olsun istemezmisiniz? Elinizi toprağa sürün, sürünki hayat döngüsündeki mucizelere şahit olun.. Huzur ve mutluluk ✅ 。 Ik hou van tuinieren en ik ben blij om groenten te kweken 。 #ガーデニング #庭 #野菜 #ホーム #ロッテルダム #オランダ #rotterdam #myhome #tuinieren #tuin #groenten #hobi #hobibahçesi #sera #netherlands

庭でお茶を楽しむ いております。Bahçede çay keyfi - Ik geniet van thee in de tuin 。

庭でお茶を楽しむ いております。Bahçede çay keyfi - Ik geniet van thee in de tuin 。
庭でお茶を楽しむ いております。☺️ 。 Ik geniet van thee in de tuin 。Bahçemde çay keyfi #tatilfikri #オランダ #turkishtea

22 Kasım 2018 Perşembe

Umuda Bin Turna Kuşu







Anadolu'da  türküler  şarkılar bestelenen haberci  kuş.Orta Asya, uzak doğu ve Japonya'da ölümsüzlük, uzun ömür ve güzel dileklerin umutların olmasına aracı olduğuna inanılan özel kuş.
Japonya'nın  mit  inanışlarında önemli yeri olan, minyatürlerinde sanat desenlerinde özellikle kullanılır Turna Kuşu.

Tatil fikirlerin de uzak doğu ve özellikle Japonya'yı terci eden gezginlerin görmesini tavsiye ettiğimiz anıt ve anıttaki  küçük kızın hikayesi.

İşte bu hikaye  1943-1955 yılları arasında yaşayan Sadako Sasaki’nin hikayesidir.

Japon sanatın da Origami herkes tarafın dan bilinmektedir . Origami sanatının da  en önemli obje Turna Kuşu temasıdır . bu tesadüf değildir çünkü  mitlerin de  1000 tane origamiden turna kuşu yapanın tüm dileklerinin kabul edildiği,uzun ve güzel hayat  yaşayacağı inancı vardır .

Japonya Hiroşima'ya Atom bombası atıldığında 2 yaşın da olan  Sadoka Sasaki tüm ailesini  bombanın atıldığı gün  kaybetmiştir. Yetim ve öksüz kalan Sasaki 12 yaşında bombanın etkisi ile kanser olur hastaneye yatırılır durumu ümitsiz dir ancak çocukluğunun verdiği enerji ve sevecenlikle hastane koridorlarında hastalara ve ona bakan doktorlara neşe vermektedir. En yakın dostu  80 yaşında kendisi gibi Kanser hastası olan yaşlı bir kadındır.Kadın ölmeden hemen önce “Benim için çok geç ama, bizim inanışımıza göre; eğer bir kişi kağıttan 1000 tane turna kuşu yaparsa, her istediği kabul oluyor. Ben yapamadım, sen yap ve kurtul”demiş ve son nefesini vermiş.

Küçük Japon kızı çok üzülmüş ama hayatta kalma arzusuyla geleneksel Japon sanatı olan origamiyle kağıttan  turna kuşları yapmaya başlamış. Neşe içinde çalıştığından ilk başlarda çok hızlı yapıyormuş. 1000 tane turna kuşu yapması işten bile değilmiş.

Ama sağlığı da hızla bozuluyormuş. Bu hazin öykü önce yerel, sonra da uluslararası basında yer almış. Dünyanın dört bir yanından insanlar kıza, binlerce turna kuşu göndermeye başlamış.

Ama küçük Japon kızı, haberler basında çıktığında elini kıpırdatamaz hale gelmiş. Hayattaki son saatlerini 644. kuşu yaparak geçirmiş. Kuşu bitirmiş, gözleri kapanırken hemşireler ve hasta bakıcılar, postadan çıkan yüzlerce origami kuşuyla odasına girmişler. Ama küçük Japon kızı yüzünde bir tebessüm yatağında cansız yatıyormuş. Postacılar aylarca kağıttan turna kuşu taşımışlar hastaneye. Sayısı milyonlara ulaşan turna kuşları Japonya’da bir müzede sergileniyor…

Bu hikaye Japonya’da 1943-1955 yılları arasında yaşayan Sadako Sasaki’nin hikayesidir. Arkadaşları, eksik kalan 356 turnayı katlayıp onunla birlikte gömerler.

Turna kuşu, o zamandan beri barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesidir.

Küçük kızın hayatı “Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu” adıyla 1977 yılında Eleanor Coerr tarafından kaleme alınmıştır.

Ayrıca Hiroşima ve ABD’de anısına heykel ve anıt bulunmaktadır.

Sayısı her yıl yüz binlerce çocuğun elleri ile yaptığı origami sanatıyla turna kuşu Hiroşima'ya postalanmaktadır . ülkemizde de bunun öncülüğünü Sunay Akın oyuncak evi yapmaktadır .

Turna  Kuşu  mitolojik hikayesinde ölümsüzlüğü  ve umudu temsil ederken  Sadoka sayesinde ölümsüzlüğün  ve umudur  Savaşsız  Barış Dolu bir Dünya'da yaşanacağı mesajını Dünya'ya bırakmıştır.B & B

 KIZ ÇOCUĞU
Kapıları çalan benim 
kapıları birer birer. 
Gözünüze görünemem 
göze görünmez ölüler.

Hiroşima'da öleli 
oluyor bir on yıl kadar. 
Yedi yaşında bir kızım, 
büyümez ölü çocuklar.

Saçlarım tutuştu önce, 
gözlerim yandı kavruldu. 
Bir avuç kül oluverdim, 
külüm havaya savruldu.

Benim sizden kendim için 
hiçbir şey istediğim yok. 
Şeker bile yiyemez ki 
Kâat gibi yanan çocuk.

Çalıyorum kapınızı, 
teyze, amca, bir imza ver. 
Çocuklar öldürülmesin 
şeker de yiyebilsinler.

Nazım Hikmet Ran 

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder