İzmir‘in en eski gümrük binalarından Pasaport İskelesi, bugün körfez içi yolcu taşımacılığında kullanılıyor. Cumhuriyet Meydanı ile Konak Pier arasında yer alan iskele, 1884 yılından beri hizmet veriyor. Burası aynı zamanda, deniz kenarındaki kafeleri ve banklarıyla, gün batımının en güzel izlenebileceği yerler arasında bulunuyor.
Fransızlar tarafından yaptırılan iskele, Osmanlı ve Selçuk mimarisinden etkilenen 1. Milli Mimari stiliyle dikkat çekiyor. Yapıldığı tarihlerde pasaport bürosu olarak kullanılan bina, şimdilerde kordon boyunun en sevilen duraklarından biri. 1922 yılındaki Büyük İzmir Yangını’nda hasar gören yolcu salonu, geçirdiği onarımın ardından hala ayakta.
Pasaport, sahilde bulunan birçok kafe ve yürüyüş yolu sayesinde her gün çok sayıda kişi tarafından ziyaret ediliyor. Nargile içen, tavla oynayanların buluştuğu mekan, İzmirlilerin nefes alma yerlerinden biri. Demli çayın, bol köpüklü Türk kahvesinin yanında İzmir’in meşhur kumrusu, gevreği ve boyozunun da eksik olmadığı sahil şeridi, kentin değerlerini yansıtıyor.
Gün batımında iskelenin önünde en iyi fotoğraf karelerini yakalamak için buluşanların kahkahaları herkesi gülümsetiyor. İzmir şehir merkezinde işi olanların daha çok keyifli ve rahat bir yolculuk yapmak için kullandığı iskelede günün her saati yoğunluğa rastlanıyor. İskelenin müdavimlerinden sokak kedileri ve köpekleri gelen geçen kalabalığa rağmen yerlerinden kıpırdamazken, hayvanseverler onların her gün aynı yerde beklediğinden emin.
Alsancak Limanı’nın açılmasıyla birlikte eski hareketli zamanlarını kaybeden iskeleden
Karşıyaka, Bostanlı, Göztepe, Bayraklı ve Alsancak’a vapur seferleri gerçekleştiriliyor.
İzmir’de gezilecek tarihi yerler arasında yer alan Pasaport Vapur İskelesi, deniz kenti kimliğini en uygun yansıtan mekanlardan. Tarihi iskele, günün her saati ayrı güzellikte olan deniziyle etrafı gezmek için en güzel başlangıç noktalarından biri.
Pasaportun Olmazsa olmazları Boyoz - Kumru- Çay
Pasaportta İzmir Boyozu ve Demli Çay |
İzmir'in Kumrus |
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder