1500-1501 yılları arasında, Portekiz filosu ilk olarak
buraya yani Bahia kıyılarına gelmiştir. Ancak kıyıları keşfetmek için buraya
gelen ilk Avrupalının 1531 yılında “Martim Alfonso de Sousa” olduğu
bilinmektedir.
1549 yılında ise, yine Portekizli işgalciler, buraya gelerek
ilk yerleşimi kurmuşlardır. Yaklaşık 10 bin kişilik Portekiz gurubu: “Tome de
Souza” denilen yerde karaya indiler.
İlk yerleşim: All Saints koyuna bakan yüksek bir kayalık
üzerine yapılmıştır ve bölge gerek limanı ve gerekse şeker sanayi ve köle
ticareti nedeniyle hızla büyüyüp gelişmiştir. Şehir, Afrikalı kölelerin en
yoğun yaşadığı şehirlerden birisi olmuştur. Köleler şehrin hızla büyüyüp
zenginleşmesini sağlamışlardır. 1650 yılına kadar, burası güney yarımkürenin en
büyük metropolü olmuştur.
1551 yılında ise, buraya Katolik piskopos Julius III,
Portekiz Lizbon şehrinden gelmiş ve burası Brezilya ülkesinde bir Katolik
merkez haline dönüşmüştür.
Takip eden süreçte, şehir “alt” ve “üst” şehir olmak üzere
ikiye ayrılarak büyümüştür. Alt şehirde: liman ve Pazar bulunurken üst şehir
genellikle yerleşim yerlerine ayrılmıştır. Her iki bölüm arasındaki bağlantı
için 19. yüzyılda füniküler ve asansör yapılmıştır.
1624 yılında Hollandalılar Portekiz hakimiyeti altındaki
şehri kuşatır. Hollandalılara karşı: Portekizliler Brezilyalılarla birlikte
karşı koyarlar ve şehri savunurlar. Takip eden süreçte, şehir 1760 yılına kadar
Brezilya’nın başkenti olur. Ardından ise şehir, sanayileşme yanında bir ulusal
kültür ve turizm merkezi olur.
İKLİM
Şehir özellikle tropikal yağmur ormanları nedeniyle yıl
boyunca sabit olan sıcaklıklara sahiptir. Yani hava genellikle sıcak ve
nemlidir. En kurak dönem Eylül ayıdır. En yağışlı dönem ise Nisan-Haziran
ayları arasındadır.
NE YENİR
Yerel lezzetler: Abara, fasulye ve baharatlar ile
doldurulmuş bir pişmiş muz yaprağı vardır. Yerel mutfakta: deniz ürünleri ve
bol baharat tercih edilir. Deniz ürünlerinden: balık ve karides başta gelir.
Özellikle palmiye ağacından çıkarılan bir tür yağ: sömürge döneminden bu yana
birçok yemekte yoğun olarak kullanılmaktadır.
Hindistancevizi suyu da, birçok yemek türü ve özellikle
deniz ürünlerinde kullanılır. Şeker kamışı posası: tatlıların hazırlanmasında
kullanılır. Buraya yolunuz düşer ve yerel lezzetleri tatmak isterseniz,
özellikle “moqueca” yani bir tür balık ve karidesten yapılan güveci denemeniz
önerilir.
NÜFUS
Şehirde 3.5 milyon civarında nüfus bulunmaktadır. Nüfusun
büyük kısmı: kısmen Siyah Afrikalıların soyundan gelmektedir.
ULAŞIM
Şehrin “Peputado Luis Eduardo Magalhaes” uluslar arası
havaalanı: şehir merkezine 28 km uzaklıktadır. Şehir: Recife şehrine 850 km
uzaklıktadır ve karayolu ile 13-14 saat sürer. Brasilia şehri 1540 km
uzaklıktadır ve 24 saat karayolu yolculuğu gerekir. Şehir ile Rio de janeiro
şehri arasındaki uzaklık 1620 km dir ve karayolu ile 30 saat yolculuk
gerektirir.
Alışveriş merkezleri
1.Iguatemi
2.Salvador AVM
3.Barra AVM
4.Paralela AVM
TURİZM
Şehir, Brezilya ülkesinde kıyı şeridi en uzun (80 km)
şehirlerden birisidir. Atlantik Okyanusu boyunca büyük oteller sıralanmıştır.
Plajlar: yelken, yüzme ve dalış için çok uygundur. Ayrıca güçlü dalgalara açık
koylarda sörf yapılabilir.
Salvador şehrinde kıyı boyunca yaklaşık 35 kilometrelik
bölümde, Barra’dan başlayıp Flamengo’da biten plajlar bulunmaktadır.
#brezilya #brazil #salvador #latin #festival #tatilfikri #tatil #zuidamerika #southamerica #zuidamerika #tatilfikri #tatil
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder