TATİL FİKİRLERİ - JAPONYA'DAN ARABA SATIN ALMAK - KİRALIK ARAÇLAR - OTELLER - GEZİLECEK YERLER - ŞEHİR BİLGİLERİ - FESTİVALLER - EKONOMİK OTELLER - TATİL KÖYLERİ - RENT'A CAR

Bu Blogda Ara

Booking.com

ガーデニング - Tuinieren - Bahçe hobilerim

ガーデニング - Tuinieren - Bahçe hobilerim
私の趣味の庭 ガーデニングが大好きで、野菜を育てることにすでに満足しています。 。 Bahçemi seviyorum sebze ve çiçek yetiştirmekten çok mutlu oluyorum Tohumlar toprak ile buluşur, özenle toprağını besler, havalandırır ve sularım, toprağın canlanışında benimde bir katkım olsun istemezmisiniz? Elinizi toprağa sürün, sürünki hayat döngüsündeki mucizelere şahit olun.. Huzur ve mutluluk ✅ 。 Ik hou van tuinieren en ik ben blij om groenten te kweken 。 #ガーデニング #庭 #野菜 #ホーム #ロッテルダム #オランダ #rotterdam #myhome #tuinieren #tuin #groenten #hobi #hobibahçesi #sera #netherlands

庭でお茶を楽しむ いております。Bahçede çay keyfi - Ik geniet van thee in de tuin 。

庭でお茶を楽しむ いております。Bahçede çay keyfi - Ik geniet van thee in de tuin 。
庭でお茶を楽しむ いております。☺️ 。 Ik geniet van thee in de tuin 。Bahçemde çay keyfi #tatilfikri #オランダ #turkishtea

18 Eylül 2018 Salı

400 Yıllık Düğmeli Evler






Tatil seçeneklerimizin  gelişerek çoğaldığı ülkemizde,keşfetmemizi bekleyen özel yerlerden biridir
Düğmeli evlerle, Türkiye'yi defalarca gezmeme  rahmen Antalya Akseki'de bulunan  köylerdeki bu evlerle tanışmamıştım,Kendi karnemde eksi bir puan olarak  gördüm özel yer ve yapıları görünce hayran kaldım.Kendime bu açığı nasıl telafi ederim diye düşünürken  üyesi olduğum, Türkiye Seyehat Acentaları Birliği(Türsab) ev turizmi komitesinde  gündem  oluşturduk ve Düğmeli evleri gündeme aldık.Komite Başkanı Mücella Tarhan ev turizmi konusunda  tecrubesi ve   avrupadaki ev turizmi  sistemleri inceleyerek   Turizm Bakanlığı ve Türsab'a yön verecek olan bu  komiteyi geliştirmişti . Komitemizdeki  bir çok arkadaşımızında  katkılarıyla Düğmelievleri ve bölgesindeki turizm noktalarını yurt içinden ve yurt dışından gelecek olan misafirlerle tanıştırma  aşamasınıgündemimizde yer verdik .. Neredeydi bu Düğmeli evler ?

Antalya  ilinin Akseki ilçesinin çevre köylerindeydi.Torosların eteklerinde olan bu köyler Akseki insanının taştan ekmeğini çıkarır çalışkanlıyla üretilmişti yaklaşık 400 yıl evvel ,,evlerin yapılışında asla  çivi kullanılmamıştı, sert zemin 30-40 cm derinliğinde kazılır ve yöreye özgü, şekilsiz yassı taşlarla temeli oluşturacak kuru duvar örülür. Taş duvarın dikine 50-60 cm aralıklarla kısa ahşaplar atılır ve bunların ucu, 20-25 cm dışarıda bırakılır. Bu kısa parçaların üzerine, taş duvarın iç ve dış yüzünde, ahşap hatıl, duvar boyunca geçmeli olarak oturtulur. İki ahşap hatıl arası "destur" olarak isimlendirilirken, taş duvarda dikine atılan kısa parçalara yöre halkı"düğme" adını vermiş ve bu sistemle yapılan evlere de "düğmeli ev" denmiştir.Köylerin içind ebir köy varki İpek yolunun izlerini hala bugunlere getirmiş korumuş gerekli restorasyonlar için Türkiye geneline dağılmış olan köy halkının çocukları Çekül vakfı  ve Antalya Mimarlar Odası 7 Bölge 7 Kent projesi kapsamına alınarak  restorasyon projelerini geliştirmiş seslerini  duyurmuştur.

Düğmeli evler dünyada benzeri olmayan evlerdir özeldir ,yolunuz Akseki'den geçerse  Antalya da Tatilinizi düşünüyorsanız veya fotoğraf çekmeye  meraklı iseniz , tatilinize de güzel bir keşif olarak   bu köylere uğrayın bir gecenizi bu ahşap evlerde ve  osmanlıdan miras kalan ortamlarda yaşayın ahşap tavanlardaki ince motifleri görün ,kaniviçeli yataklarda  odun ocağundaki ateşin sesini duyarak uyuyun . güleryüzlü evsahiplikleri de unutmamak gerekir .

Berrin Boyacıoğlu
























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder