TATİL FİKİRLERİ - JAPONYA'DAN ARABA SATIN ALMAK - KİRALIK ARAÇLAR - OTELLER - GEZİLECEK YERLER - ŞEHİR BİLGİLERİ - FESTİVALLER - EKONOMİK OTELLER - TATİL KÖYLERİ - RENT'A CAR

Bu Blogda Ara

Booking.com

ガーデニング - Tuinieren - Bahçe hobilerim

ガーデニング - Tuinieren - Bahçe hobilerim
私の趣味の庭 ガーデニングが大好きで、野菜を育てることにすでに満足しています。 。 Bahçemi seviyorum sebze ve çiçek yetiştirmekten çok mutlu oluyorum Tohumlar toprak ile buluşur, özenle toprağını besler, havalandırır ve sularım, toprağın canlanışında benimde bir katkım olsun istemezmisiniz? Elinizi toprağa sürün, sürünki hayat döngüsündeki mucizelere şahit olun.. Huzur ve mutluluk ✅ 。 Ik hou van tuinieren en ik ben blij om groenten te kweken 。 #ガーデニング #庭 #野菜 #ホーム #ロッテルダム #オランダ #rotterdam #myhome #tuinieren #tuin #groenten #hobi #hobibahçesi #sera #netherlands

庭でお茶を楽しむ いております。Bahçede çay keyfi - Ik geniet van thee in de tuin 。

庭でお茶を楽しむ いております。Bahçede çay keyfi - Ik geniet van thee in de tuin 。
庭でお茶を楽しむ いております。☺️ 。 Ik geniet van thee in de tuin 。Bahçemde çay keyfi #tatilfikri #オランダ #turkishtea

16 Eylül 2018 Pazar

Sayanora Ertuğrul








Türkiye ve Japonya Dostluğunun Başlangıcı  Ertuğrul Fırkateyni;
Japonya ile Türkiye’nin dostluk temelleri, 1875 yılında Petersburg’ta, Japon Sefir Yanagihara Sakimutsu  ile Osmanlı elçisi Şakir Paşa arasında yapılan görüşme ile  atılmıştır. Yapılan ilk  görüşmeyi geliştirmek amacı ile 1887 yılında dönemin Japon İmparatoru Meiji’nin amcası Prens  Komatsu ve eşi  İstanbul’a gelmiştir.  İstanbul’u ziyaret eden heyet,  görmüş oldukları yakın ilgi ve alakaya teşekkür etmek  üzere ertesi yıl  II. Abdulhamid Han’a  Japonya’nın büyük Krizantem nişanının verilmesine karar vermiştir . Buna Karşılık II. Abdulhamid Han’da  Japon İmparatoruna bir nişan verecektir.

Osmanlı  donanmasından bir eğitim gemisinin  Japonya’ya  gönderilmesi kararı alınır.
Osmanlı  gemilerinin içinde  bu seyahate  en uygun geminin Ertuğrul  olabileceği kararı ile geminin  kumandanlığına Miralay Osman Bey getirilmiştir.
( Sefer devam ederken tuğamiral rütbesini alarak Osman Paşa olmuştur.)

61 Subay ve memur , 548 er ve erbaş olmak üzere 609 kişilik mürettebatıyla hazırlıkları tamamlanan Ertuğrul, 14 Temmuz 1889 yılında İstanbul Saray burnundan coşkulu tören ile uğurlanmıştır. Uzun zor bir o kadar da önemli bir yolculuğa çıkan Ertuğrul , Çanakkale Boğazını geçerek Ege , Akdeniz ‘den Suveş kanalına geçmiştir, Cidde , Aden ve Bombaya oradan da 28 Kasımda  Singapur Limanına  demir atmıştır. Dört ay Singapur limanında kalan Ertuğrul, Müslüman hükümdarların elçilerini kabul ederek karşılıklı bağlılıklarını göstermişlerdir. 3 Mart 1890 ‘da Singapur limanından ayrılan Ertuğrul, 15 Nisan’da Hong Kong’a ulaşmıştır. Hava koşullarının rahat  yolculuk vermesine izin vermediği denizlerde yol almak zordu. 7 Haziran 1890 tarihinde Japonya’nin Yakohamo limanına ulaştı. Halk tarafından sevgi ve ilgi ile karşılanan Ertuğrul ve muretebatı sevgi gösterilerine selam anlamına gelen top atışları ile karşılık verdi.

II. Abdulhamid Han’ın göndermiş olduğu nişan ve  hediyeleri İmparator Meiji’ye sunulmuştur.  Ertuğrul’un Subay  ve   mürettebatı  üç ay boyunca özel misafir edilmiştir. Ancak bu sırada  gemide  baş gösteren kolera salgını 35  denizciyi hasta etmiş 13’ü ölmüştür.
Dönüş hazırlıklarına hız verilmesi ile 15 Eylül 1890 yılında Ertuğrul Yokohama’dan hareket etmiştir.
Japonya’ya gelirken karşılaşmış olduğu  hava dönüşünde karşısında idi. Yol alan gemi büyük bir fırtınaya girdi, makineleri tam güç çalışırken gemi, Funakura kıyılarına sürüklendi.Fırtına gücünü artırmış  dalgalar geminin üzerinden geçerken geminin kontrolü zorlaşmıştı. Oşima adasına yaklaşan gemi adanın güney ucunda yer alan Kaşinozaki burnu ve aynı ismi taşıyan  deniz fenerinin açıklarına doğru sürükleniyordu. Ertuğrul’un kumandanı Osman paşa ve tüm mürettebatın insan üstü gayretleri netice vermedi . 16 Eylül 1890 saat 21:00 sularında Funuka kayalıklarına çarparak ikiye bölündü.
Koşino köylüleri ve Koşinozoki feneri çalışanları  dalgalara rağmen büyük mücadele ile  sabaha kadar dev dalgalardan  yaralı  69 denizcimizi kurtardılar . 17 Eylül sabahı Oşima Belediye başkanı Oki, Koşino  köyüne ulaştı. Yaralıları köyde uygun evlere yerleştirerek  tedavilerinin yapılmasını sağladı. Diğer taraftan denizde şehitlerimizin cesetlerini  toplamak için  büyük gayret  gösterdiler.
260 denizcinin cesedini denizden çıkaran Koşino köylüleri kazanın olduğu yeri gören  tepenin üzerinde tüm şehitlerimizi özenle  toprağa verdiler. Yaralılar Oşima’dan geçen Boça- Maru vapuru ile  Kobe’ye gönderildi.

1891 yılında  kazadan bir yıl sonra Köy halkı kendi tasarrufları ile bir abide yaptırdılar, Abidenin üzerine  Türkçe ve Japonca Osman Paşa  yazdılar.

1925 yılında Mustafa Kemal  Atatürk’ün emri ile Osaka’da  Türk Japon  Ticaret Kurumu açıldı . Ertuğrul Şehitleri için muhteşem bir anma töreni gerçekleştirildi. 1929 Yılında ilk yapılan anıtın yanına  büyük bir anıt yapıldı, üzerine kazanın özeti yazıldı.  Koşumata kasabası ile Mersin kardeş şehir ilan edildi anıtın aynısı Mersin’de  Atatürk parkında  bulunmaktadır .
Kuşumoto şehrinde yer alan  şehitliğin  çok yakınına Türk Müzesi yapılmıştır. 1974 yılında açılışı yapılan müzede Ertuğrul fırkateynine ait maket  komutanların ve askerlerin  isim sıralamaları fotoğrafları , özel eşyaları , gemiden çıkarılan mutfak eşyası ve  silah örnekleri yer almaktadır.
İki ülke arasındaki dostluk ve kardeşlik tohumlarının  hassasiyetlikler ve manevi duyguları ön plana çıktığı  bu hazin kaza  dokularımızı  kaynaştırmıştı. Güvenin saygının çalışmanın verdiği güç ve haz ile   128 yıl önce atılan  dostluk tohumlarının  ormana  dönüşmesini sağlamak amacı ile  başta Ertuğrul Fırkateynin de  şehit olan tüm denizcilerimizin manevi huzurlarına , onları canları pahasına kurtarmaya çalışan  Kaşino köyü halkına minnetle ve teşekkür etmek istiyoruz .Bir gün  sizlerle buluşmak  dileği ile SAYANORA …

Berrin Boyacıoğlu

Japonya  ve Türkiye Kültür Bakanlıklarının  destekleri ile Ertuğrul 1890 isimli bir film çekilmiştir 
Film ile ilgili yazı için Tıklayınız





























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder