19. yüzyılda kurulan köy Çirkince ismini taşımaktaydı.Tarihteki ismi Kırkınca dır anlamı kırk kişinin dağa sürülmesidir .1926 yılında İzmir Valisi Kazım Dirik'in köyü ziyaretinde burası Çirkince değil Şirince Olsun demesiyle ismi resmi olarak değiştirilmiştir.
Şirince 1800 lü yıllarda, özellikle ihraç incir üretimiyle ünlüdür, 1800 haneli bir Rum kasabasıyken. 1923'te Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonucu Rumların ayrılmasıyla (ki giden Rumların çoğu Katerini'nin Nea Efesos köyüne yerleştirilmiştir), Kavala'nın Müştiyan (Moustheni) ve Somokol (Domatia) köylerinden gelen Türk mübadiller yerleştirilmiştir.
Şirince dokusunu kaybetmeden turizme katkısını göstermektedir ,sokakları hala eski Arnavut kaldırımı evleri hala eskisi gibi adı üzerinde Şirince, Köye gittiğinizde otantik sokaklarında el işlerini ve organik yiyeceklerini satan köy kadınları Ege'nin güler yüzlülüğü ile sizleri misafir etmektedir. Şirince şarapçılıkta da son yıllarda ciddi ataklarda bulunmuştur,çeşitli meyvelerin şarapları kendine has dükkanlarında sergilenmekte ve satılmaktadır ...#tatilfikri
#tatilfikri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder