İstanbul'un güzelliklerini görmek için gittiğinizde konaklayacağınız Oteller İçin TIK
Erguvan (Cercis siliquastrum) baklagiller familyasından, 10 metreye kadar boylanabilen, tek gövdeli, yaprak döken, çalı görünümünde bir ağaççıktır.
Gençken kırmızımsı-mor daha sonra mavi-yeşile dönen çiçeklerinin 3-6 tanesi bir arada bulunur. Bu çiçeklerin bir önemli özelliği de toprağa azot bağlamasıdır.
Erguvan, yapraklanmadan önce havaların ısınmasına bağlı olarak nisan ayı sonuyla mayıs ayı başında yalnızca birkaç haftalığına, baharın müjdecisi kabul edilen morumsu pembe renkte çiçekler açar.
İstanbul’da neşenin, aşkın, coşkunun, baharın ve Boğaziçi’nin rengi olmuştur. Baharın müjdecisi olmasından ve Boğaziçi’ne yakışmasından dolayı laleden sonra İstanbul’un sembol çiçeklerinden olmuştur. Erguvan ağaçlarının en güzel görüldüğü ve morumsu renklerinin gözlere ziyafet sunduğu yer, Boğaziçi sularının üzeridir. Erguvanı Boğaz’da vapurdan görmeli. Karadan geçip gitmek hem Boğaz’a, hem erguvanlara karşı haksızlık olur. Hele bir de Boğaziçi’nde kayıkla yolculuk yapılıyor ise, hamlacının küreklere her asılışında erguvan rengini daha iyi görürsünüz. Aheste aheste çekilen kürekler ile hareket eden kayık suları yararak ilerlerken, aynı zamanda Boğaziçi’nin erguvani renklerini daha iyi görmenizi sağlardı. Erguvan geçmiş asırlarda Boğaziçi kıyılarında semt halkının ulaşımını sağlayan deniz vasıtalarının pembe libası, mor elbisesi, eflatun tacıdır. Boğaz kıyılarındaki iskelelerin rengi erguvan, kokusu leylak, işçiliği hanımeli, görüntüsü usta bir sanatçı elinden çıkmış tablo gibidir. Kısaca, Boğaz kıyısındaki bu görüntüyü “göz musikisi” olarak belirtebiliriz.#tatilfikri
Boğaziçi’nin eflatun iskeleleri
Boğaziçi’nin Anadolu ve Rumeli yakalarında kıyı boyunca sıralanmış geçmişin kayık, günümüzün vapur iskeleri bulunmaktadır. Bu iskelelerin hepsine erguvan renkli, leylak kokulu dememiz mümkün değildir. Öyle ise, Boğaziçi’nin erguvan renkli leylak kokulu iskeleleri hangileridir? Anadolu yakasında bu tanıma uyan en güzel örnek Kandilli İskelesi’dir. Kandilli semtinin iskelesi olup, semtin coğrafi konumundan dolayı yerleşimin hemen arkasında başlayan bayır ve yeşilliklerin bol olduğu bu semtte, bahar aylarıyla birlikte erguvanlar Kandilli İskelesi’ni renginin güzellikleriyle karşılar. Bu iskelemiz mavi ve yeşilin buluştuğu bu mekanda, erguvan rengi ve leylak kokusuyla semt halkının ulaşımını kolaylaştırmak üzere hizmet etmeye devam ediyor. Erguvan renkli ikinci iskelemiz de, Kanlıca İskelesi’dir. Boğaziçi'nin yaşam ve geçmişteki mirasını yansıtan ve 17. yüzyıldan bu yana önemli iskelelerimizden olan Kanlıca İskelesi, yoğurdu ile ünlü semtin simgesidir. Kanlıca İskelesi’nden Rumelihisar’ı ve Boğazı seyretmek, erguvani renklerin halesine tutulmak gibidir. Bir de akşamüzeri gün batımında ufka doğru baktığınız zaman, deniz ve gök erguvani bir renge bürünür bu iskelede. Boğaz’ın en tenha iskelelerinden biri olan Çubuklu İskelesi, Anadolu yakasındaki erguvan renkli leylak kokulu iskelelerimizin sonuncusudur. Erguvanın renk mozayiğini görmek ve Karadeniz rüzgârının getirdiği leylak kokularının en iyi hissedileceği yer Çubuklu İskelesi’dir.
Rumeli yakasının erguvan renkli iskelelerinin başında Bebek İskelesi gelir. Bebek İskelesi, geçmişten bu yana kayık iskelesi olarak faaliyet gösterirken, iskele 1851 yılında Humayun-u Abad Camii, Okul ile Kadı Mehmet Efendi Yalısı arasına ahşap olarak inşa edilmiştir. 1890 yılında kadın ve erkek yolcular için ayrı bekleme salonları yapılmıştır. 1894 yılında iskeleye bir sıra kazık ilave edilerek genişletilmiştir. 1898 ve 1918 yılarında tamir edilmiştir. 1910 yılında soba ile ısıtılan yolcu salonuna ilk kez duvar saati konulmuştur. Bebek İskelesi’nin bugünkü yeri olan Bebek Parkı’na 1920 yılında ahşap kazık çakılarak inşa edilmiştir. Bebek Parkı’nın yanında olmasından dolayı bahar aylarında erguvan renklerini alan iskele, semt halkına hizmete devam ediyor. Erguvan renkli iskelelerimizin sonuncusu Emirgan İskelesi’dir. Emirgan semti kurulduğu zamandan bu yana semtin kayık iskelesi vardı. Ancak Emirgan’a ilk kagir iskele, 1851 yılında Şirket-i Hayriye vapurlarının Boğaziçi’ne çalışmaya başladığı zaman camii önündeki arsaya inşa edilmiştir. Şirket-i Hayriye, 1900 yılında iskelenin bugün bulunduğu yeri satın alarak yeniden inşa etmiştir. İstanbul'da bahar erguvanla başlar demiştik. Erguvan ağaçları çiçeklerinin renklerini İstanbul’un güzelliğinden almış olmalı ki, Emirgan bahçelerine bakanlar İstanbul’u görür ve onun sevdasına tutulur. Emirgan İskelesi’nden erguvanlarla süslü bu bahar semtine doğru yürürken, Boğaziçi’nden tuzlu leylak kokularını hissedersiniz. Emirgan Korusu’nda baharın canlılığı ve lalelerin İstanbullusunu görürsünüz. Ama hepsinden daha ilginci erguvan renkleri lale olarak karşınıza çıkar.
Boğaziçi’nin erguvan renkli leylak kokulu iskeleleri olarak belirttiğimiz bu iskelelerin dışındaki diğer semt iskelelerinde de, erguvan rengini görebilir ve leylak kokusunu hissedebilirsiniz. Biz burada erguvan renginin en güzel görüldüğü iskelelerimizi belitmeye çalıştık. Hissedenler için baharda evinin balkonunda oturan biri hafif bir rüzgâr estiğinde leylak kokulu bahar havasını aldığını düşünebilir. Sizleri bahar aylarında erguvan renkli, leylak kokulu Boğaziçi iskelelerine bekliyoruz.
#tatilfikri
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder